Ecan Karakas_Yazisi

8 kez görüntülendi
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
SAKÜDER’İN İŞLEVİ VE BAŞKANI ALİ ESER

Her alanda olduğu gibi kültür sanat alanında da örgütlenme önemli. Çünkü günümüzde toplumların, ülkelerin ilerlemesi, bireyin özgürlüğü, toplumun yaygın bir biçimde örgütlenmesi ve devletin demokratik olması ile doğrudan ilgilidir.

Ülkemizin bu üç alanda da sorunları bulunmaktadır. Örgütlenme teşvik edilecek yerde, siyasi erk toplumun örgütlenmesini engellemekte, adeta “biz yeteriz” demektedir. Örgütlenme olacaksa da bağımsız ve özerk değil, kendilerine bağımlı olmasını istiyor. Bağımsız kuruluşlara karşı baskıcı tutumları bunu gösteriyor. Tabii bu tutum yaratıcı sanat üretiminin gelişmesini de engelliyor. Tüm bu nedenlerle ülkemizde sivil toplum örgütlerine, sanat örgütleri dahil, diğer ülkelere göre katılım düşük oluyor.

Tüm bu zorluklara karşın, kültür-sanat alanında yıllardır faaliyet gösteren vakıfar, dernekler var. Onlardan birisi de SAKÜDER (Sanat ve Sanatkârlar Topluluğu Kültür Derneği)

Bir sanat tutkunu olan Ali Eser’in öncülüğünde Ekim 2005’te 11 sanat insanı tarafından kurulan SAKÜDER, şimdi 15 yaşında ve 2000 üyeye sahip. Binlerce insan SAKÜDER ’in sanatsal etkinliklerine katılıyor ve bundan haz alıyor. Çünkü kültür-sanat, insanların yaşamını zenginleştiriyor, onları toplumsallaştırıyor, birleştiriyor, kısaca yaşama anlam katıyor, yön veriyor.

SAKÜDER Başkanı Ali Eser ve arkadaşları “Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür” diyerek, geniş bir kültür devrimini başlatan Atatürk’ün yolunu izleyerek kültür-sanat alanının yaratıcılığını güçlendirmek ve sanatın halkla buluşması için büyük çaba harcıyorlar. 15 yıldır sanat alanında önemli çalışmalar yürütüyorlar. Resim sergileri, ödüllü resim yarışmaları, resim, desen, fotoğraf atölyeleri, müzik kursları, sanat yayınları yapıyorlar. Bu çalışmaların büyük bölümünü 2018 yılında Ankara’da kurdukları SAKÜDER Akademi’nin içerisindeki sanat merkezinde gerçekleştiriyorlar. Tüm bu çalışmalar halkın katılımına açık olarak yapılıyor. Katıldığım Ankara ve İstanbul’daki sergi ve sanat şölenlerinde sanatçılarla, sanat sevgisi olan yurttaşların ortak katılımına ve coşkularına bizzat tanık oldum.

SAKÜDER’in dikkat çeken bir başka etkinliği de kültür gezileri. Bu geziler yurtiçi ile sınırlı değil, yurtdışında da gerçekleştiriliyor. Başkan Ali Eser ve yöneticilerin sanatın sınır tanımadığı gerçeğinden yola çıkarak, kültür gezilerini yurtdışına da yaymaları çok önemli bir etkinlik, takdir etmek gerekir. Çünkü kültürlerarası diyalog ve iş birliği halkların birbirini daha iyi tanımalarını sağlıyor. Bu da birlikte yaşamı ve barışı destekliyor.

İçerisinde yaşadığımız korona pandemisi tüm ülkeler için büyük sorunlar yarattı. Küresel bir kriz yaşanıyor. Bu zor günlerde sanatın tüm ülkeler için ne kadar önemli olduğu bir kez daha görüldü. Sanatın sergilendiği bütün mekanlar mecburen kapatıldı. Konserler, festivaller, sergiler ertelendi, tiyatroların perdeleri kapandı. Ama sanatçılar, sanat kurumları eserlerini dijital ortamda, internette hatta balkonlarda sergilediler. Zor günler geçiren insanlara nefes ve umut verdiler.

Umarız sanatsız yaşanamayacağı, kültür-sanatın uygarlık olduğu, hayatın tıpkı ekonomi, siyaset gibi önemli bir bileşeni olduğu, bir eklenti, bir süs olmadığı anlaşılmıştır ve bunun gereği yapılır. SAKÜDER’e, onun çalışkan başkanı Ali Eser’e, yönetimine ve üyelerine yeni dönemde de kültür-sanat alanındaki çalışmalarında başarılar diliyorum.

Ercan KARAKAŞ

Eski KültürBakanı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0
    0
    Sepetiniz
    Sepetiniz boş Mağazaya Dön
    Open chat